Paragliding:

En billig Rebel

Klik ind på

Gin Gliders

___________________________________________________________________

'Flyver med ørne' på dvd kr. 195

Pris: kr. 195,- plus forsendelse kr. 25,-

'Flyver med ørne' kan bestilles på: info@crandal.dk

 

 

______________________________________________

'Gamle nyheder'

________________

Ahh, forår i luften. Tid til et lille bad og frisk luft i lungerne...

 

Verdensmesterskaberne i paragliding 2007

Så er det blevet tid til at forsvare min titel som kvindelig verdensmester. Det  tiende verdensmesterskab i paragliding løber af stablen fra den 25. februar til den 9. marts i Manilla, Australien, hvor 150 piloter fra hele verden vil kæmpe om de ædle metaller.

Hvis vejret tillader det, kommer vi til at flyve én opgave hver dag i 12 dage med en enkelt fridag midtvejs. Normalt søger vejret dog for indtil flere fridage, hvis der er for kraftig vind eller regn, men Australien på denne årstid er et godt bud på masser af god flyvning.

Danmark stiller med et hold på tre piloter; Max Petersen, Marcus Malmqvist og undertegnede. Vi vil gøre vores bedste for at tynge kufferterne med medaljer og dingenoter til amagerhylden og slagets gang kan følges på:

http://www.manilla2007.com

Vi vil desuden så vidt muligt sende nyheder hjem til Dansk Hanggliding og Paragliding Unions hjemmeside: www.dhpu.dk

 

Forår i luften

Sol over Fuglslev og en glad og tilfreds ørn på kirken. Cossack har været i et djævelsk humør den seneste tid. Han skræpper og larmer og brokker sig i en uendelighed. Dagens blå himmel og varme stråler til trods. Dog kun indtil vi gik en dejlig lang tur, og han fik sig et par timers sol på taget af kirken.

Måske også fordi han i dag kom tilbage i rampelyset. Jeg har længe gået med tanken om at lave en dokumentarfilm om vores lille treenigheds gåture. Jeg ville filme det, som er blevet en del af hverdagen og som stadig er en evig kilde til godt humør for alle parter. En tur ud på Fuglslev slette og tilbage igen.

Vores dagligdagsrutine er hermed dokumenteret i cirka 45 minutters optagelser, der skal klippes ned til en halv times tid. Den vinder sikkert ingen priser, men den bliver helt sikkert en del af familiealbummet.

 

Ny Boomerang 5 fra Gin

En fjerdedel af feltet til det forestående VM i paragliding vil bruge deres tid og talenter under Gin-skærme. Her kan man virkelig tale om at købe skærmen i sækken, for det er først nu cirka tre uger før VM bliver skudt i gang, at man har fået den tvivlsomme ære at se det nye vidunder.

Den er lang, til gengæld er den tynd, kan man med rette konstatere. Og pæn kan man også tilføje. Om den kan flyve og ikke mindst flyve fra alle de andre nye, tynde, pæne konkurrenceskærme skal tiden vise. Nu skal den bare sættes i produktion, og så må vi krydse fingre for, at papa Gin har bygget en skærm, der kan vinde guldmedaljer.

Verdensmesterskaberne kan følges på www.dhpu.dk fra den 25. februar, hvor Danmark stiller med et hold på tre piloter. Mere om det senere.

 

31. december: Godt flyveår

Nogle gange må man sende vejrguderne en venlig tanke. Det er ikke hverdagskost, men torsdag den 28. december var de absolut i kridthuset hos det flyvende folk.

Jævn vind fra nordvest, opklaring ved middagstid, aflysning af julefrokoster, pjæk fra arbejde (ingen navne) og dagen var reddet. Omkring 20 piloter og en ørn indfandt sig ved Løkken til en klassisk skræntflyverdag.

Klassisk og vel nærmest historisk. Jes Jørgensen, paraglidingens fader - eller i hvert fald den første tosse, der fløj paraglider i Danmark troppede op med en næsten lige så historisk skærm; en Voodoo fra 1992. Historie er en relativ størrelse, men når sporten kun er 20 år gammel er det ganske historisk som Jes at have 19 år under fodsålerne. Men flyve kunne de; Voodoo'en og Jes. Fra Løkken til Rubjerg Knude og tilbage igen flere gange. Lidt langsommere og lidt lavere end de nymodnes flyvere, men hvad gør det, når man trods alt er ung endnu...

...Og der er flyvevejr til solen går ned.

Cossack fik sig også tre timer til logbogen, for han spildte ikke tiden. Ikke noget med at sidde og fede den på skrænten. Han fløj fra vi kom til sidst på eftermiddagen. Det meste af tiden hang han over sommerhusene ved Løkken, for der var trafikken ikke så tæt som på ruten mellem Furreby og Lønstrup, og som på billedet kunne han oftest kun skimtes som en lille plet på himlen.

Med ønsket om et godt nytår her fra mit flyvende luftkastel. Fotos: Mads Crandal

 

24. december: Glædelig fugl

Orv, en gave! Hvor spændende. Mon der gemmer sig en lille juleand inde i det fine røde papir...

En krebs med hår på ryggen???? Meget sjovt, men spises kan den jo ikke. Gemmer der sig mon flere og mere spiselige ting i papiret?

Hm, papiret smager faktisk bedre end en krebs i plastik...

Godt der findes mennesker som Susanne. Hun kan da servere en ordentlig kylling!

Glædelig jul her fra tagryggen. Det jul, det fugl, det på taget man hygger sig bedst....

 

22. december: Niviullitz i Løkken

Mads Ullitz - Niviullitz - har fået ny flyvemaskine. En Niviuk Artik. Og han har ikke fået armene ned endnu....

...Det skulle da lige være under en nedstigning fra himlen. Fotos: Larz Funder

 

20. december: 562.000 fløj med ørne

562.000 danskere fulgte med, da 'Flyver med ørne' blev vist mandag den 11. december. Det viser målingen fra TNS Gallup TV-Meter. Der bliver desuden givet karakterer til alle tv-programmer, og 'Flyver med ørne' fik 4,2 på en skala fra 1-5. I den uge er den karakter kun overgået af Matador og Ringenes herre, der hver fik 4,4.

 

18. december: Mægtig fin mandag

Selv på denne kolde, men smukke decemberdag var der lidt løft over træerne og nok til at Cossack stædigt forsøgte at kredse termik et langt stykke ud over markerne. Han er fed som en juleand, så der skal godt løft til at få ham af jorden, men når man ser på vingernes profil og størrelse kan det ikke undre, at ørne er dygtige flyvere. Var det ikke for de yderste svingfjer kunne han forveksles med et jagerfly.

Alting til sin tid. Efter flyvningen satte jeg ham ind i sin voliere, hvor han godt tilfreds pustede sig op for at holde varmen. Og pludselig forvandledes den majestætiske Joint Strike Fighter-ørn til en forvokset gråspurv.

 

14. december: Og hvad laver Cossack så nu?

Spørger mange efter hans debut som tv-stjerne. Cossack gør det, han er bedst til, når vejret tillader det. Han er ude at flyve stort set hver dag, men som regel er han i luften på egen hånd. Dette efterår har ikke budt på mange gode flyvedage for paraglidere, men for en ørn kan de fleste dage bruges til at få luft under vingerne. Så vi 'går tur' sammen. Babushka og jeg går, mens han flyver. Og vi vingeløse er meget misundelige...

Når vi er på tur flyver Cossack en times tid eller to medmindre det øser ned. Så vil han som mange andre borgere i kongeriet hellere sidde hjemme og æde og slappe af. Men de fleste dage udnytter han tiden til at flyve og se sig omkring. Da han kom til Danmark for knap halvandet år siden, var en han en novice inden for flyvning, og det kostede mange kræfter af flyve små distancer, så meget af sin flyvetid tilbragte han med at sidde på jorden eller på taget af huset. Han var simpelt hen i elendig form og blev voldsomt forpustet af selv små flvyeture.

I dag er han ikke til at styre på en tønde land. Han er stor og stærk, flyver hurtigt og langt, men heldigvis ved han, hvor han bor, så han kommer hjem igen. Når vi går tur, ved han altid, hvor jeg er, selvom jeg ikke nødvendigvis ved, hvor han befinder sig. Han har jo fordelen i at have det store overblik og et syn, der er 10-12 gange bedre end menneskers.

Der er ingen termiske opvinde på denne tid af året, men den kraftige vind kan bruges til at finde løft på huse, træer eller skrænter, så Cossack kan med forholdsvis lille indsats flyve rundt i området, øve sig og blive stærkere indtil solen igen indfinder sig med sine varme stråler. Så som vi andre tobenede får han det bedste ud af den mørke årstid.

Steppeørne bliver kønsmodne i femårsalderen, og med Cossacks tre et halvt år er der stadig tid til at nyde teenageårene, inden han skal finde en mage.

 

'Flyver med ørne' genudsendes på DR1

den 23. december klokken 12.45

 

10. december: Sidste solskinsdag i anonymitet

I morgen går det løs med DR's dokumentar, og det er dermed sidste dag for Cossack som ukendt ørn. Ganske upåvirket af situationen er han stadig begejstret for sine kyllinger, men der er vagtler i fryseren for det tilfælde at han får fine fornemmelser. Dyr får vel også dyre vaner...

 

12. november: En ørn på svampe

Rovfugle har et naturligt jagtinstinkt, som dog først bliver vækket til live, når de af forældrene eller andre bliver indført i kunsten at slå sin middagsmad ihjel.

Cossacks læremester er ikke nogen stor jæger bortset fra efterårets svampejagter, men måske er det netop der grunden skal findes til Cossacks atypiske, men ikke desto mindre succesfulde jagtdebut.

9. november: Computer nede og fugl oppe

Den elektroniske verden har - igen - vist sig fra sin bagside. Den lange pause skyldes, at harddisken på min computer ikke just har været flyvende. Eller hvis den har, er den i hvert fald fløjet til de evige jagtmarker. Til gengæld er både hund og fugl særdeles velfungerende.

Babushka udfordrer dagligt skæbnen, og det er nærmest et mirakel at hun - eller dele af hende ikke for længst er endt som ørneføde. Hun er blevet så grov i sine drillerier, at Cossack både har bidt, sparket og givet lussinger. Uden effekt. Babushka er dybt forelsket i sin yndlingsørn og accepterer ikke en afvisning. Cossack bliver heller ikke mere knotten end at han til dato ikke har bøjet et knurrehår på sin lille plageånd.

Cossack er ellers ikke sådan at bide skeer med for tiden. Med fuld fjerdragt og et år mere på gumpen er han stærkere end han nogensinde har været før. Da jeg fik ham for et år siden var det en kamp for ham at flyve sølle hundrede meter, men nu flyver han over store afstande og i lang tid uden at det ser ud til at påvirke ham. Han er sværere at holde styr på, fordi han på kort tid flyver langt omkring, og da jeg har sat ham op i vægt for at give ham mere styrke, er lokkemaden heller ikke så tillokkende. Det kræver lidt mere tålmodighed. Mad er nemlig kun vigtig, når han har fået styret sin flyvesult, og det kan godt tage et par timer.

 

18. september: Én af os skal jo tjene pengene

Der er langt mellem de gode jobs, når man bor på Djursland, men der er gode penge i tennis, så jeg har sat Cossack i gang med den første boldtræning. Boldkendskab er vigtig, hvis man skal gøre sig i Wimbledon, og Cossack har udpræget talent for at pelse en tennisbold på rekordtid.

Noget vanskeligere er det at balancere på et ben for serve. Jeg var inde på, at man måske skulle satse på badminton i stedet, men pengene er ikke nær så gode, og Cossack nægter at have noget at gøre med en sport, der udelukkede går ud på at baske hårdest muligt til nogle fjer monteret på en lille gummibold... Vi fortsætter tenniskarrieren - er vi blevet enige om.

 

14. september 2006: Ferien forbi hr. Cossack

Cossack har siddet i voliere i næsten tre måneder for at skifte fjer. Fugle fælder om sommeren, hvor der er rigelig føde, og derfor kan de udmærket klare sig, selvom der er lidt huller i vingerne. Før ferien så Cossack lettere mølædt ud, men da jeg satte ham i voliere med et dagligt orgie af kyllinger, rotter og vakler, fløj dun og fjer om ørene på ham. Jo mere føde, des hurtigere kan en fugl tillade sig at fælde.

I en periode havde han tabt næsten alle fjer oven på hovedet og lignede til forveksling en gammel mand med måne. Vingerne og halen var nærmest ikke-eksisterende, og når han skulle op på i sin redeplads i to meters højde krævede det to mellemstationer for med de hullede vinger at baske sig på plads. I løbet af sommeren, blev de faldne fjer erstattet af nye og nu er han så god som ny. Nye fjer overalt, ingen knækkede vingespidser og en hel hale.

I de næste uger skal Cossack på slankekur. Han er fed og skal ned i vægt inden jeg kan slippe ham løs på Djurslands skrænter.

Han skulle nu nok kunne flyve, men jeg skal være sikker på at kunne lokke ham tilbage til mig, og det kræver at han både har tillid til mig og har lyst til noget at spise.

Normalt bliver rovfugle vilde af at sidde i en voliere og fede den i flere måneder, men Cossack er præcis så tam som han hele tiden har været. Faktisk virker han mere kæk og legesyg end han var før ferien. Nu mangler han bare at få lidt appetit, og så er freden forbi på de danske skrænter.

Cossack kom til Danmark i august måned sidste år. Igennem tre måneder var han i intensiv træning for at lære at flyve sammen med mig, når jeg fløj paraglider. DR har filmet en dokumentar om vores fælles flyveprojekt. Dokumentaren bliver vist i løbet af efteråret, men der er endnu ikke sat en dato på.

Flyvende frokost. Cossack får et stykke kylling i luften over Toftum oktober 2005.

 

20. juli 2006: Niviuk Gliders til Danmark

Niviuk Gliders er et helt nyt paraglidermærke, som nu kan købes i Danmark. Folkene bag er blandt andre Raul Rodriguez, verdens bedste akro-pilot, og Olivier Nef, tidligere Advance-konstuktør. De har sammen med et internationalt team lanceret et forfriskende pust til det flyvende folk.

Skærmene bliver produceret på Gin Gliders' fabrik, så kvaliteten er i top, og designet er præget af Oliviers store erfaring og Rauls flyveglæde og behov for god handling.

Jeg har prøvet Niviuk Hook DHV 1-2, og helt overordnet grinede jeg fra jeg kom i luften indtil jeg landede halvanden time senere. Den har fantastisk handling, stiger godt i termikken, har god hastighed og så var det pærenemt at lave SAT. Et must for enhver pilot, der vil have en sikker skærm med liv i.

Niviuk Hook: Intropris kr. 17.000

Bagefter fløj jeg en tur i Niviuk Artik DHV 2. En rigtig flot skærm til piloten, der vil flyve distance, have gode ydelser og ikke mindst have det sjovt. Handlingen er som på Hook'en en ren fornøjelse og mon ikke Gin skulle begynde at ryste lidt i bukserne, hvis man skulle finde på at sammeligne en Artik med en Gin Zoom.

Niviuk Artik: Intropris kr. 18.000

Udover de to skærme har Niviuk NK1, der er DHV 1 og konkurrencevingen Icepeak, der allerede har markeret sig til internationale konkurrencer. Er man til at verden skal stå på hovedet findes der også en akroskærm N-Gravity, der dog ikke er for hvide mennesker.

Se mere på NIVIUK.COM